Zo zet je oude VHS-banden eenvoudig over naar je computer

Als je kasten nog steeds vol liggen met oude VHS-banden die mooie herinneringen bevatten, dan is het misschien tijd om in te grijpen voordat deze videobanden helemaal vergaan zijn. Hoewel je de oude VHS-banden kunt laten omzetten naar DVD door een gespecialiseerd bedrijf, is dit vaak erg duur. Je kunt het immers ook heel goed zelf doen, maar dan moet je wel weten hoe.

In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het moet, inclusief een handige video waarin te zien is hoe je dit in de praktijk doet. Om deze methode te gebruiken heb je een adapter nodig die speciaal gemaakt is om beeldmateriaal te kopiëren van een videorecorder naar een apparaat met een USB-poort. Geen paniek, deze zijn al te koop voor een paar tientjes op internet. Je kunt ook gaan voor populaire modellen zoals Elgato Video Capture, Roxio Easy VHS to DVD of Diamond VC500, maar deze zijn vrij prijzig. Zoek daarom vooral even zelf op Google.

vhs omzetten, videobanden omzetten naar dvd, oude films digitaliseren, video overzetten op pc, vhs op dvd, vhs video omzetten naar dvd, videobanden omzetten

Vervolgens verbind je de adapter met je videorecorder en je computer. De ene kant kant van de adapter heeft drie tulpplugjes (rood, wit en geel), de andere kant heeft een USB-plug. In de onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe je dit doet. Daarna installeer je de software die bij de adapter zat.

Als je dat hebt gedaan, doe je de VHS-band in de videorecorder en zoek je het stuk op dat je wilt overzetten. Vervolgens druk je in het programmaatje op “Record” voordat je op “Play” drukt op de videorecorder. Controleer of de software opneemt voordat je de band afspeelt, anders mis je misschien de eerste paar seconden van het filmpje. Ten slotte wacht je tot het filmpje klaar is en voilà: het filmpje staat op je computer!

Hierna kun je bijvoorbeeld verder gaan met het branden op dvd. Ging het allemaal te snel of wil je zien hoe je dit stap voor stap doet, bekijk dan eens de video hieronder. Vergeet dit artikel niet te delen met je vrienden op Facebook, ik weet zeker dat velen van hen nog oude VHS-banden thuis hebben liggen met mooie herinneringen erop die ze graag willen overzetten. Daarnaast kun je dit artikel makkelijk terugvinden, voor het geval je de VHS-banden gaat overzetten.