7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen

Als je beschikt over een moderne vaatwasser, kun je er vrijwel alles in kwijt. Een gourmetset of pizzabord? Geen probleem. Hoewel de meeste producten een label hebben waarop staat of het product in de vaatwasser mag, kan je toch niet alles zomaar in de vaatwasser stoppen.

Dit omdat bepaalde dingen stuk kunnen gaan of zelfs schadelijk zijn voor je afwasmachine. Hieronder hebben we 7 dingen op een rij gezet die je NOOIT in de vaatwasser mag stoppen.

vaatwasser

1. Hout
Hout mag absoluut niet in de vaatwasser; dit kan namelijk gemakkelijk gaan scheuren of splijten. Dit gaat niet alleen over je houten snijplank, maar ook over houten spatels en schalen. Hout kan namelijk ook je andere servies aantasten.

2. Antiek
In de vaatwasser kan antiek servies al snel lelijk worden. Gewoon ouderwets met de hand afwassen is de beste oplossing.

3. Kristallen glazen of wijnglazen
Deze glazen zijn erg kwetsbaar en kunnen breken in het hete water van de vaatwasser

4. Aluminium, koper of tin
Bestek of schalen van dit materiaal kan snel gaan verkleuren in de vaatwasser

5. Plastic
Dit is een verrassende, want je zou denken dat plastic vaatwasserbestendig is. Dat klopt gedeeltelijk; toch is het verstandig om even te checken op de verpakking of het plastic in de vaatwasser mag. Sommige plastic producten kunnen namelijk vervormen in de vaatwasser.

6. Borden met veel etensresten
Het afvoerputje van je vaatwasser kan verstopt raken als dit vol met etensresten zit. Spoel je borden en bestek daarom eerst goed af voordat je ze in de vaatwasser zet.

7. (Koks)messen
Messen kunnen sneller bot worden als er nog etensresten aan zitten. Was deze messen liever met de hand af om dit te voorkomen.