Bespaar geld op avocado’s. Zo kweek je zelf een avocadoboom in een kleine pot

Avocado’s zijn enorm populair onder mensen die bewust met hun gezondheid omgaan. Daarnaast bevatten avocado’s tal van gezondheidsvoordelen.

De vrucht is namelijk rijk aan essentiële vitaminen zoals kalium, vitamine B5, vitamine B6, vitamine C, vitamine K, vitamine E en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bovendien bevatten avocado’s een bepaald vetzuur dat ook in olijfolie voorkomt en goed is voor het hart.

Koop jij je avocado’s nog steeds in de supermarkt? Dat kan veel makkelijker en goedkoper! Deze vrucht, die je absoluut in huis moet hebben voor een gezond dieet, kun je namelijk ook eenvoudig zelf kweken. En je hebt er geen grote achtertuin voor nodig!

Stap 1: laat de avocadopit ontkiemen

Maak een avocadopit schoon en steek er voorzichtig 4 tandenstokers in. Plaats elke tandenstoker ongeveer op gelijke afstand in het midden van de pit. Als de tandenstokers erin zitten, leg je de pit in een bekertje water met de ingedeukte kant naar beneden.

avocado-pit

Met de tandenstokers laat je de pit drijven in ongeveer 2.5 cm water. Plaats de avocadopit op een warme plek uit het zonlicht en laat het ongeveer 2 tot 6 weken staan (totdat de wortels of stam zichtbaar zijn). Als de stam ongeveer 15 cm lang is knip je er een deel vanaf tot een lengte van 7 cm. Na een tijdje zullen er bladeren gaan groeien en de wortels dikker worden.

Stap 2: planten maar!

Hiervoor heb je een grote pot nodig met een diameter van 25 cm. Deze vul je met voedingsrijke grond. Maak vervolgens een gaatje in het midden van de grond en plant de pit met de wortels naar beneden. De pit moet voor de helft onbedekt zijn.

avocado

Het is belangrijk dat je de plant regelmatig bevochtigt. De grond moet goed vochtig zijn maar zeker niet te nat. Als je ziet dat de bladeren bruin worden en uitdrogen dan krijgt je plant niet genoeg water. Mocht dit voorkomen, plaats de pot dan in de wasbak en laat er wat water overheen lopen.

Stap 3: pluk de vruchten van je harde werk

avocado kweken

Gefeliciteerd, je hebt nu je eigen avocadoplant gekweekt! Geef je boom voldoende water en aandacht en je zult de avocado’s snel zien groeien.